Goede Praktijken Competitie

Hoe pak je lichamelijke belasting goed aan in het bedrijf? Er zijn al veel bedrijven die hier ervaring mee hebben. Die kennis en ervaring is een bron van inspiratie voor andere bedrijven. Met de Goede Praktijken Competitie stimuleren we het delen van deze goede praktijken: tussen bedrijven en branches – binnen Nederland, maar ook op Europees niveau. Heeft u een goed voorbeeld van de aanpak van lichamelijke belasting? Doe dan mee aan de Goede Praktijken Competitie!

In het kader van de campagne Gezond werk: Verlicht de last! is de Goede Praktijken Competitie gericht op de aanpak van lichamelijke belasting. De aanpak van lichamelijke belasting in een bedrijf is maatwerk. Een goede inventarisatie, effectieve maatregelen en goede voorlichting zijn allemaal belangrijk om gezond en veilig te kunnen werken. De goede praktijken moeten laten zien welke maatregelen zijn getroffen en hoe men hiertoe is gekomen. Een ander belangrijke vraag is hoe de aanpak voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden gewaarborgd is.

Jury en publieksprijs

De Goede Praktijken Competitie onderscheidt 2 categorieën:

  • Bedrijven met 100 of meer werknemers (grote bedrijven en tevens branche-initiatieven)
  • Bedrijven met minder dan 100 werknemers (kleine bedrijven)

De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige en breed samengestelde jury, waarin zowel overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties meebeslissen.

Lees hier meer over de jury en de criteria waar specifiek op wordt gelet.

Winnaars 2021

Op 16 december 2021 zijn de winnaars van de 15e editie van de Nederlandse competitie bekend gemaakt. Groenteteler Verdonk Broccoli is winnaar in de categorie 100 medewerkers of minder en facilitair bedrijf Hago Next won in de categorie 100 medewerkers of meer.

Bekijk hun verhaal en andere goede voorbeelden

Prijzen

Iedere winnaar van de Nederlandse competitie wint een prijs van €1.500. De jurywinnaars worden bovendien genomineerd voor de European Good Practice Award en zijn daarmee de Nederlandse inzending in de Europese competitie (2022). Als u doordringt tot de Europese finale ontvangt u een ticket om deze bij te wonen in november 2022 in Bilbao (Spanje). Uw bedrijf kan ook rekenen op de nodige aandacht en erkenning tijdens de campagne. Daarnaast draagt u met uw goede praktijk bij aan veilig en gezond werken. Lees hier meer over de prijzen.

Aanmelden

Aanmeldingen voor deze editie zijn gesloten.

Over de competitie

Deze 15e editie van de Europese Goede Praktijken Competitie is onderdeel van de campagne voor een gezonde werkplek 2020-2022 Gezond werk: verlicht de last. Het doel van de competitie is om organisaties die de risico’s rond lichamelijke belasting op het werk actief beheersen in het zonnetje te zetten en goede praktijken te delen.

De awards voor goede praktijken voor een gezonde werkplek worden georganiseerd door EU-OSHA in samenwerking met de EU-lidstaten om buitengewone en innoverende bijdragen aan veiligheid en gezondheid op het werk te onderscheiden.