Goede Praktijken: Framit autoschade

Voor het ontvetten en reinigen van lakpistolen wordt in de autobranche traditioneel gebruik gemaakt van schadelijke thinner en ontvetters. Een zoektocht resulteerde in een alternatief middel dat aanzienlijk minder schadelijk is, zowel voor mens als milieu.

Punten van aandacht

Medewerkers in het autoschadeherstelbedrijf worden blootgesteld aan de zeer schadelijke reinigingsproducten. Medewerkers merken de effecten van deze producten bij de ademhaling en ze krijgen last van een droge huid. Doelstelling van Framit is om zo min mogelijk producten met gevarensymbolen in huis te hebben.

Aantal werknemers: 8

Bekijk het filmpje over de gevarenlabels bij Framit

Oplossingen

Er is gezocht naar en minder schadelijk alternatief dat is gevonden in de vorm van een watergedragen ontvetter van Ecoatex. De nieuwe producten hebben voor- en nadelen, maar het eindresultaat is goed. De spuiten worden zelfs beter schoon.

Resultaat

Medewerkers worden niet meer blootgesteld aan de schadelijke thinner en schoonmaakproducten. Hierdoor zijn veel minder persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) nodig. Er is direct effect te merken doordat de scherpe geur van de thinner niet meer aanwezig is. Bovendien is er veel minder product nodig: van 150 liter thinner per maand naar 10 liter Ecoatex.

Contactgegevens

François Opbroek