Goede Praktijken: De Samenwerking / Loonbedrijf Thijssen

Voor het bestrijden van onkruid op grasweilanden worden chemische producten gebruikt. Helaas zijn die niet alleen schadelijk voor het onkruid, maar ook voor medewerkers de eraan worden blootgesteld. Door technische innovatie wordt het mogelijk om specifieker te spuiten, waardoor tegelijkertijd de blootstelling voor medewerkers aanzienlijk wordt verlaagd.

Aantal werknemers: 40

Punten van aandacht

Bij het bespuiten van weilanden komen medewerkers op verschillende momenten in contact aan de chemicaliën. Met name bij het vullen is er sprake van zeer geconcentreerde en grote hoeveelheden chemicaliën. De blootstelling wordt zoveel mogelijk beperkt door gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Er is op dit moment geen alternatief beschikbaar voor de bestrijding van het betreffende onkruid.

camera herkent onkruid in grasveld
camera herkent onkruid

Oplossingen

Door gebruik te maken van een geavanceerde veldspuit met een speciaal camera-systeem kan gericht worden gespoten. De camera’s herkennen het onkruid en sturen individuele spuitdoppen aan, waardoor het spuitmiddel gericht wordt toegediend. De cabinelucht wordt gefilterd. Het spuitsysteem bevindt zich nog in testfase en is op dit moment nog niet op de markt.

Resultaat

alleen de spuitkoppen bij het onkruid gaan aan
alleen de spuitkoppen bij het onkruid gaan aan

Met deze nieuwe techniek wordt zo’n 80% minder van het veld bespoten. Dit staat in directe relatie met de hoeveelheid chemicaliën die nodig zijn. De machine hoeft veel minder vaak te worden gevuld en medewerkers worden aanzienlijk minder blootgesteld aan de chemicaliën. Bij het vullen van de chemicaliën wordt nog steeds gebruikt van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Ook voor het milieu is dit een belangrijke ontwikkeling, doordat goede planten behouden blijven en er veel minder chemicaliën in het grondwater terecht komen. Bovendien zorgt de besparing aan benodigde chemicaliën voor een aanzienlijke kostenbesparing. Hier staat de wel een investering in het systeem tegenover.

Contactgegevens

Marcel Betten
Christel Thijssen