Veruit de meeste Europese wetgeving is ‘gegoten’ in de vorm van zogenaamde ‘richtlijnen’. Deze richtlijnen bevatten doelstellingen waarin alle Europese lidstaten aan moeten voldoen, alleen mogen lidstaten zelf bepalen hoe ze de resultaten uit de doelstellingen vormgeven. Zodoende moeten de lidstaten van de EU worden omgezet in nationale wetgeving voordat de regels gelden voor burgers en bedrijven.
Slechts sommige onderdelen van de Europese wetgeving is opgenomen in een zogenaamde ‘verordening’. Een Europese verordening geldt meteen ná publicatie voor alle burgers en bedrijven in de lidstaten en hoeft niet door de lidstaten in nationale wetgeving te worden omgezet. REACH, die betrekking heeft in het omgaan met gevaarlijke stoffen, is een voorbeeld van zo’n verordening.
Veel richtlijnen m.b.t. arbeidsomstandigheden zijn al vele jaren geleden gemaakt. De afgelopen jaren zijn er weinig nieuwe richtlijnen ontwikkeld en ook voor de komende jaren staan er nauwelijks nieuwe richtlijnen op de rol. Als er een richtlijn komt dan gaat het om het aanpassen van bestaande richtlijnen.
Hieronder vindt u informatie in vijf rubrieken over waar de Europese richtlijnen zijn omgezet in de Nederlandse wet- en –regelgeving. Ook vindt u links naar de letterlijke teksten van de Europese richtlijnen (en soms) verordening:
- Richtlijnen met betrekking tot arbeidsomstandigheden De meeste van deze richtlijnen zijn omgezet in de Nederlandse Arbowetgeving; zoals ook de belangrijkste richtlijn: de Kaderrichtlijn veiligheid en gezondheid op het werk.
- Productveiligheidsrichtlijnen Het gaat om richtlijnen die vooral tot doel hebben om de handel in de EU te vergemakkelijken. Deze richtlijnen kennen allemaal bijlagen die betrekking hebben op de veiligheid en gezondheid van het product. De meeste van deze richtlijnen zijn omgezet in de Nederlandse Warenwetgeving, zoals de Machinerichtlijn.
- Gevaarlijke stoffen, calamiteiten en vervoer gevaarlijke stoffen Voorbeelden zijn de REACH-verordening maar ook de Seveso-II richtlijn.
- Genetisch gemodificeerde organismen, gewasbeschermingsmiddelen, ioniserende straling en productaansprakelijkheid. Deze richtlijnen zijn in zeer diverse Nederlandse wetten opgenomen – bij ioniserende straling wordt veel geïmplementeerd via de Kernenergiewet.
- Werk- en rusttijdenrichtlijnen Deze richtlijnen zijn vooral opgenomen in de Nederlandse Arbeidstijdenwetgeving.
De Europese Commissie geeft in diverse vormen richtsnoeren uit, met als doel de implementatie van de Europese richtlijnen te vergemakkelijken. In praktische richtsnoeren worden goede praktijken om risico’s te voorkomen uitgezet. Kijk hier voor een overzicht van richtsnoeren per onderwerp.
Meer informatie over de inhoud en historie van de Europese Arbeidsomstandigheden-wetgeving in het Nederlands vindt u hier.