Goede praktijken: Mansholt

Winnaar Goede Praktijkencompetitie 2019 in de categorie tot 100 medewerkers

Mansholt laat zien dat ook voor kleinere ondernemers grote stappen zijn te maken in het terugdringen van blootstelling aan stof. Deze poot-aardappelteler nam de complete sorteerlijn onder de loep en verbeterde de luchtkwaliteit in de loods.

Akkerbouw

Akkerbouwbedrijf Mansholt, gevestigd in het Groningse Vierhuizen, teelt onder andere pootaardappelen. Buiten op het land en binnen bij de op- en overslag komt veel stof vrij. De cabines van de trekkers zijn goed stofdicht, maar bij de werkzaamheden in de loods worden medewerkers blootgesteld aan het stof.

Aantal werknemers: 10

Bekijk het filmpje over de aanpak van stof bij Mansholt (bron: Stigas)
Lees het juryrapport (PDF)

Tijdens het rooien zijn de aardappels vochtig. De grond die daardoor aan de aardappels blijft kleven vormt een beschermingslaag. In de wintermaanden worden de pootaardappelen gesorteerd en gereed gemaakt om geleverd te worden. De aarde is dan opgedroogd, waardoor er veel stof vrijkomt. Het stof bestaat uit grond en is van plantaardige oorsprong. Toch is het schadelijk voor de gezondheid als men hier teveel van inademt. Dit geldt met name voor het fijnstof dat voor een belangrijk deel bestaat uit kwartsstof. Een te hoge concentratie aan kwartsstof kan op de lange duur leiden tot chronische longaandoeningen en longkanker.

elektrische heftruck

In de loods wordt ook gereden met een heftruck. De uitlaatgassen blijven in de loods hangen. Bovendien zorgt de ventilator van de motor ervoor dat stof in de loods opwaait.

Oplossingen

  • Elektrische heftruck aangeschaft – Door de elektrische heftruck worden er geen uitlaatgassen meer uitgestoten in de loods. Er wordt ook minder stof opgeblazen door de motor. Mooie bijkomstigheid is dat de elektrische heftruck geluidsarmer is.
  • Overdruksysteem in leeskamer – Stof wordt weggezogen uit de ruimte.
  • Stofafzuiging – De complete sorteerlijn is ‘ingepakt’. Op 14 punten waar de aardappels vallen en dus stof makkelijker vrijkomt, zijn afzuigpunten aangebracht. Dit komt uit op een centrale afzuiginstallatie met absoluutfilters.
  • Zuig-veegmachine – Hiermee wordt de vloer snel en eenvoudig stofvrij gemaakt. Er is een schoonmaakregime van dagelijks zuigen.

Totale investering: ruim €100.000
Een flinke investering, maar apparatuur in deze sector is altijd prijzig.

Resultaat

zuig-veeg machine

Het is niet te voorkomen dat er nog steeds stof is, maar de blootstelling aan stof is enorm gereduceerd. Medewerkers zitten ’s avonds niet meer hoestend op de bank. Het ziekteverzuim is laag. Door de maatregelen is het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (mondkapjes) niet nodig. Dagelijks reinigen en zuigen is belangrijk, omdat het stof blijft komen. Het blijft een continu aandachtspunt.

Het personeel waardeert het enorm dat de werkomstandigheden serieus worden genomen en er wat aan wordt gedaan om het te verbeteren. Het stof is nooit helemaal weg, maar het werkklimaat is een stuk beter. Ook zijn er positieve reacties van bezoekers en klanten. Het valt op dat het zo schoon is, terwijl er wel gewoon gewerkt wordt.

Contactgegevens

Wilt u meer weten over Mansholt en hun aanpak voor veilig werken met (gevaarlijke) stoffen? Neem dan contact op met Jochum Mansholt.