Winnaars Goede Praktijken Competitie: gevaarlijke stoffen, zo pak je dat aan!

Volandis (categorie 100 medewerkers of meer) en Mansholt BV (categorie 100 medewerkers of minder) zijn de winnaars van de Goede Praktijken Competitie 2018-2019. Met hun praktisch uitvoerbare maatregelen voor dieselmotoremissie en stofvrij sorteren en verwerken van aardappelen laten zij volgens de jury goede voorbeelden zien om veilig te werken met stoffen.

Bedrijven informeren en inspireren met goede voorbeelden van veilig werken met (gevaarlijke) stoffen, daar draait het om tijdens deze 14e Goede Praktijken Competitie. Tijdens het STOP Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival op 14 maart heeft de jury de winnaars bekend gemaakt: Volandis in de categorie 100 of meer medewerkers (en/of brancheaanpakken) en Mansholt BV in de categorie minder dan 100 medewerkers.

Beide winnaars ontvingen een cheque van €2.000 uit handen van staatssecretaris Tamara van Ark. Daarnaast zijn Volandis en Mansholt nu de Nederlandse inzending voor de prestigieuze European Good Practice Award, de Europese finale die aankomende november in Bilbao (Spanje) plaatsvindt.

Naast de juryprijs is er altijd de belangrijke publieksprijs. Het publiek koos Mansholt BV als winnaar van de dag.

Bekijk hier de goede praktijken van de winnaars en enkele andere inzendingen.

collage STOP innovatiefestival 14 maart 2019

Volandis – grenswaarden en maatregelen bij dieselmotoremissie

Winnaar in de categorie 100 of meer medewerkers en/of brancheaanpakken is het A-blad Dieselmotoremissie van Volandis: het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrastructuur.

Werknemers in de bouw- en infra worden tijdens het werk dagelijks blootgesteld aan dieselmotoremissie afkomstig van auto’s, heftrucks of andere apparatuur. Voor blootstelling hieraan was nog geen algemeen geldende grenswaarde. De jury vindt dat Volandis met het A-Blad Dieselmotoremissie lef heeft getoond om een lastig en actueel probleem op de kaart te zetten, brancheafspraken te maken en praktische maatregelen te beschrijven die gemakkelijk zijn toe te passen – ook voor kleine bedrijven.

Alle A-bladen zijn te downloaden op de website van Volandis.

Bekijk hier het juryrapport over het A-Blad Dieselmotoremissie van Volandis.

Mansholt BV – terugdringen stof bij verwerking van aardappelen

In de categorie van bedrijven met minder dan 100 medewerkers wint Mansholt BV: een 215 hectare tellend familiebedrijf in de akkerbouw met 10 medewerkers.

Bij het sorteren van aardappelen in een loods, staan medewerkers bloot aan stof dat aan de aardappelen kleeft. Om de gezondheidsschade voor de medewerkers te minimaliseren heeft het bedrijf meerdere effectieve maatregelen genomen, waaronder een speciale lopende band waarmee het meeste stof verwijderd wordt vóórdat de aardappels in bewerking komen, een zuig-veegmachine om de vloeren stofvrij te maken en een elektrische heftruck tegen het vrijkomen van dieselmotoremissie. De jury vindt het bijzonder dat de aanpak zo vroeg mogelijk in de keten begint. Aanpak bij de bron (stap 1 in de arbeidshygiënische strategie) is niet mogelijk. Immers: zonder aardappelen geen productie.

Bekijk hier het juryrapport over de aanpak van Mansholt BV.

Competitie onderdeel van Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het STOP Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival. Op dit festival deelden bedrijven, onderzoekers en experts uit het hele land hun kennis en ervaring op het gebied van de arbeidshygiënische STOP-strategie om blootstelling aan stoffen te voorkomen: Substitutie van gevaarlijke stoffen, Technische maatregelen, Organisatorische maatregelen en Persoonlijke beschermingsmiddelen.

Lees hier het verslag van alle activiteiten op 14 maart in De Fabrique.

Deel deze pagina: