Europees onderzoek naar verkeersveiligheid en de platformeconomie

De Europese Transport and Safety Council heeft de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek naar de verkeersveiligheid van werknemers van de zogenoemde klus- of platformeconomie. Dat staat in het OSH News van 13 november. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandige koeriers en (taxi)chauffeurs. In de meeste gevallen zijn die zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op hun werkplek die zich op de openbare weg bevindt.

Het rapport onthult dat zelfstandige koeriers en chauffeurs vaker worden blootgesteld aan de risico’s op ongevallen en verwondingen. De meesten blijken geen opleiding gehad te hebben in veiligheid en risicomanagement. Bovendien krijgen ze geen adequate veiligheidsuitrusting, zoals een goed zichtbaar vest, en worden ze vaak gestimuleerd om te rijden in slechte weersomstandigheden of ’s avonds laat.

Lees meer over het onderzoek

In Nederland nam in 2017 het aantal dodelijke slachtoffers van verkeersongevallen af. Dat laat het CBS weten. In 2017 vielen voor het eerst meer slachtoffers onder fietsers dan onder automobilisten. Over het beroep van de slachtoffers doet het CBS geen melding, dus of ook in Nederland een link is te leggen met de platformeconomie, is niet te zeggen.

Deel deze pagina: